Roketler Nasıl Havalanır

        ROKETLER  NASIL   HAVALANIR?


1-YER ÇEKİMİ

       Yer çekimi Dünya üzerindeki her şeyi Dünya' nın merkezine doğru çeker. roketin her parçasının üzerine kilogram başına 9,8 newton güç uygulanır.



    2-DİRENÇ
Dünya'nın atmosferi ince olabilir, ama hızla giden bir cisim üzerine direnç adı verilen bir güç uygular. Neyse ki atmosferin üst katmanlarında hava inceldiği için bu gücün miktarı da düşer.

   


   3-İTME
Roketin yukarı doğru bir itme kuvveti yaratır.Bu kuvvetin hem yer çekimini hem de direnci yenecek kadar fazla olması gereklidir. İtme kuvvetini, yakıtı yakıp egzozundan gazlar fışkırtarak oluşturur. Aşağı doğru gaz hareketi roketi yukarı doğru iter.



  4-YAVAŞ BAŞLANGIÇ
Fırlatma anında roketin ağırlığı maximum noktadadır.En yüksek itme kuvvetini uygulayan roketler  bile kendilerini yerden zar zor havalandırırlar.



 5-ROKET BÖLÜMLERİ
Çoğu roket iki veya üç bölümden oluşur. En alttaki bölümün roket motorları, yakıt tükenene kadar çalışır, yakıt tükenince bu bölme ana gövdeden ayrılır ve Dünya'ya düşer. Böylece roketin genel ağırlığı azalmış olur.


 6-YÜKSEKLİK DEĞİŞİMİ
Roket hızlandıkça ve yükseldikçe rotası hafifçe yana eğilir ve Dünya yüzeyi ile paralel hale gelmeye başlar. yeteri kadar hızlanır ve yükselirse yörüngeye oturmayı başarabilir.


7-HAFİFLEME
Roket yakıtını tükettikçe hafifler. motorlarda üretilen itme kuvveti sabit olsa da, ağırlığı azaldığı için ivmelenmesi artar.

8-YÜK
Roketin en üst bölümü, uzaya götürülmek istenen yükü ( örneğin bir uyduyu veya uzay aracını) içerir. uzaya götürülecek olan uzay aracının uzayda manevra yapabilmesi ve bir noktadan bir noktaya gidebilmesi için kendi roket motorları vardır.
  



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar